Időpontkérés
 
Ha szeretnél bejelentkezni, töltsd ki
ezt az űrlapot.
Hamarosan keresni fogunk telefonon
időpont egyeztetéssel kapcsolatban.
  
Feliratkozom hírlevélre

CO2 VAGY ERBIUM:YAG LÉZER?

Napjainkban az orvoslás területén egyre elterjedtebb a lézertechnológia alkalmazása, azonban tudnunk kell, hogy minden lézertípusnak megvan a maga alkalmazási területe. Hazánkban a nőgyógyászati és az urológia területén jelenleg két típusú lézerrel végeznek kezeléseket. Az egyik a már jól ismert CO2-gázlézer, a másik pedig a kevésbé ismert Er:YAG szilárdtestlézer. Elnyelődési tartománya mindkét lézernek a víz, mely testünk 80%-át építi fel, így a felhasználási terület is hasonló. De nem azonos!


Hol használható a CO2-lézer?

A CO2-lézer felhasználási területe széles skálán mozog, hiszen a sebészettől kezdve a bőrgyógyászat finomhámlasztási eljárásáig alkalmazható. Tudnunk kell azonban, hogy a magas teljesítménynek köszönhetően elsősorban a kevésbé érzékeny bőrfelszínen tudunk finomabb eljárásokat végezni vele.

Co2-lézer paraméterei

Mik az Er:YAG-lézer előnyei?

A CO2-lézerrel szemben az Er:YAG egy sokkal finomabb lézeres kezelést tesz lehetővé. Az Er:YAG lézerfény elnyelődési képessége mintegy tízszer jobb a CO2-énál. Kutatások kimutatták, hogy míg ugyan mind a kettő alkalmazható a hüvely finom nyálkahártyarétegének kezelésére, a CO2-kezelések kockázata jóval magasabb, illetve a sima ablációs kezelést követően az eredmények is rövidebb ideig maradnak fenn.

 

Er:YAG-lézer paraméterek

Ahogy az ábrákon is jól látható, az Er:YAG lézer segítségével precízebb abláció hozható létre, ami azt jelenti, hogy az energia pontosabban és kisebb sérüléssel juttatható a megfelelő szöveti mélységbe. A Er:YAG beavatkozás minimális hőkárosodással jár, ami gyorsabb felépülést, regenerációt, és biztonságosabban végezhető kezelést tesz lehetővé. Ennél fogva az Er:YAG-lézer lényegesen ideálisabb a hüvely érzékeny nyálkahártyájának kezelésére.


Az alábbiakban összefoglaltuk a két kezelés legfontosabb paramétereit és lehetséges komplikációt.

 

Kezelésparaméterek
   CO2-lézer  Er:YAG-lézer

Kezelési idő
 
20 perc
 
15 perc

Fájdalomérzet kezelés közben
(0-10)
 
5
 
0

Fájdalomérzet kezelést követően
(0-10)
 
3-5
 
0

Kezelési terület
 
hüvely

hüvely, hüvelybemenet

Szövet gyógyulási ideje
 20 nap
 2 nap

Következő kezelés ideje
 
60 nap
 
15-20 nap

Visszatérés a normál szexuális élethez
 
10 nap
 
legfeljebb 3 nap
 

Összességében elmondható, hogy az Erbium:YAG egy jóval gyengédebb lézer, ami kifejezetten az szenzitívebb hüvelyi nyálkahártya kezelésére ideális, fájdalom- és komplikációmentes, gyorsan regenerálódó intim terápiát tesz lehetővé. A CO2-lézer erősebb, drasztikusabb beavatkozásokhoz optimális.


Kezelést követő lehetséges komplikácók CO2- és Er:YAG-lézer esetén*
 

  CO2-lézer Er:YAG-lézer
Vérzés 35,3% 0%
Hegesedés 13% 0%
Fájdalom 70,2% 0%
Krónikus folyás 23,4% 0%
Vulvodynea 11% 0%
Elhúzódó gyógyulás 28% 0%
Hüvelyciszta 4,1% 0%

 
*Adrian Graspar M.D., University of Mendoza