Időpontkérés
 
Ha szeretnél bejelentkezni, töltsd ki
ezt az űrlapot.
Hamarosan keresni fogunk telefonon
időpont egyeztetéssel kapcsolatban.
  
Feliratkozom hírlevélre
A HÜVELY ÁLLAPOTÁNAK FELMÉRÉSE: VTI-HÜVELYVIZSGÁLAT

VTI képalkotó hüvelyszonda készülék


Az intim területek vizsgálatát tekintve az elmúlt évtizedek, évszázadok - sőt, az ókori egyiptomi papirusztekercsek tanúsága alapján évezredek - leggyakoribb diagnosztikai módszere a tapintásos vizsgálat volt. A szakorvos által végzett tapintásos vizsgálat illetve vizuális állapotfelmérés azonban a legtöbb nő számára mindezidáig sem kellemes nem volt, sem az objektivitás kritériumainak nem felelt meg.

A hüvelyi szövetek és izmok állapotának egyértelmű, mérhető és összehasonlítható diagnosztikájára az igény már régen megszületett. Sőt, a hüvelyállapot mérési lehetőségeinek kutatása az Amerikai Egyesült Államokban ma már állami támogatással ösztönzött, kiemelt fontosságú projekt. Orvosok, biomechanikai és gyógyszeripari szakértők bevonásával az Artann Laboratories, Inc. orvosi eszközöket gyártó mérnökeinek az elmúlt években sikerült egy olyan diagnosztikai eszközt kifejleszteniük, ami abszolút objektív módon, precíz nyomásérzékelő szenzorok, beépített mozgás- és hőmérsékletmérők segítségével minden eddigi elképzelést felülmúló precizitással képes rögzíteni és elemezhető képpé alakítani a hüvelyi állapotokat. A készülék megalkotása óta az USA-ban már számos klinikai vizsgálatot végeztek el, amelyek során a VTI (Vaginal Tactile Imager) hüvelyszondát folyamatosan tökéletesítették. Jelenleg nincs a világon egyetlen másik berendezés sem, amely képes volna a női hüvely állapotának ilyen típusú és ilyen pontosságú, klinikai szintű felmérésére. 
 
A hüvelyszonda lehetővé teszi anatómiai méretek, illetve a medencefenéki kötőszövetek és izomzat rugalmasságának vizuális megjelenítését, továbbá a hüvely falának nyomásminta-leképezését.
Magyarul: térképet készít arról,
• milyen állapotban vannak a hüvely szövetei,
• milyen tág a hüvelycsatorna (ami pl. szülést követően, vagy a kor előrehaladtával válhat egyre fontosabbá), 
• és hogyan teljesítenek a medencefenéki izmok, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van a kismedencei szervek működésében is. 

A VTI-vizsgálat emellett kiválóan alkalmas a hüvely és a medencefenék állapotváltozásainak mérésére, azaz kimutatja például, milyen javulások érhetők el az intim területeken a különféle terápiákkal, pl. lézeres beavatkozással.


Elsőként Magyarországon


Ha felvetődött Benned a gondolat, hogy kipróbálnál egy állapotfelmérést, vagy szeretnél objektív bizonyítékokat hüvelyszűkítési beavatkozásod hatékonyságára, a jó hírünk az, hogy már nem kell az USA-ba utaznod! Kelet-Közép-Európában először mi állítottunk üzembe VTI hüvelyszondát, és jelenleg csak nálunk érhető el az eszközzel végzett hüvelyszondás vizsgálat. Számunkra nagyon fontos, hogy egy lézeres beavatkozás (pl. hüvelyszűkítés, esztétikai beavatkozás) kapcsán Te is pontosan lásd, honnan indultál és milyen eredményt értél el, így ne csak az otthoni elismeréseket zsebelhesd be, hanem szakvéleményt is kapj.


Hogyan zajlik egy VTI-vizsgálat?
 


Miután megérkeztél szakrendelőnkbe, és az általános adatrögzítésen és nőgyógyászati konzultáción túl vagy, egy mindössze 3 perces vizsgálat alatt a szakember az alábbi lépéseket végzi el. A vizsgálat az általános nőgyógyászati vizsgálatokhoz hasonlóan, vizsgálószékben, felhúzott, ellazított lábakkal történik. 

VTI vizsgálati jelentés minta

  1. lépés: A steril, testhőmérsékletűre előmelegített szondát a szakember behelyezi a hüvelybe.
  2. lépés: A szondát óvatosan felemeli függőleges irányban, hogy képet kapjon a medencefenék támasztószöveteiről.
  3. lépés: A szondát 180°-kal elforgatja mindkét irányba, ezzel 360°-ban feltérképezi a hüvely falát.
  4. lépés: A szakember ezután megkér, hogy vegyél egy nagy levegőt, és tartsd bent egy rövid időre, míg megméri hüvelyi izmaid összehúzódásának mértékét.
  5. lépés: Meg kell feszítened, majd el kell engedned kismedencei izmaidat az orvos utasításai szerint, hogy a szonda megmérhesse az akaratlagos izomösszehúzódásod mértékét.
  6. lépés: Kérésre néhányat köhögnöd kell, ekkor a szonda felméri reflexszerű izomösszehúzódásaidat is (ezek a mélyizmok működését jellemzik).

A vizsgálat végén azonnal kézhez kapod a Vizsgálati jelentést, a nőgyógyász szakember pedig részletesen elmagyázza Neked, mit látsz a képeken, és azokból milyen következtetést vonhatsz le. Mindezt a kellemetlen tapintásos vizsgálat nélkül!


Mitől hatékonyabb a VTI-vizsgálat az UH-hüvelyvizsgálatoknál?  


Egy ultrahangos vizsgálat során 1-2 mm pontossággal lemérhetőek a szövetekben elhelyezkedő képletek, szervek, és ezen adatok fényképpé is konvertálhatóak. Viszont az ultrahang (UH) nem képes a szövetek rugalmasságának és az izmok összehúzóerejének ill. reakcióidejének mérésére, ami a VTI hüvelyszondával nagy pontossággal feltérképezhető. A VTI ugyanis nem "hanggal" bombázza meg a felmérendő területet, hanem a nyomás-visszahatás elvén dolgozik, gyakorlatilag úgy, mint egy nőgyógyász szakorvos a tapintásos vizsgálat során, azzal a különbséggel, hogy a VTI mindent számszerűen is jellemez és rögzít. Mindemellett az UH sosem lesz képes két izomösszehúzódást időben és térben összehasonlítani, vagy egy női hüvely kerületét lemérni, ami pedig a VTI egyik alapvető funkciója. Így a VTI napjainkra már joggal vált számos szakterület (urológia, nőgyógyászat, fizioterápia, szülészet) elengedhetetlen diagnosztikai eszközévé. És még egy apróság: a VTI használatához csak egy nagyon könnyű állagú, kis mennyiségű és könnyen eltávolítható zselére van szükség. 


Várjuk szeretettel jelentkezésed ingyenes konzultációra az alábbi elérhetőségeinken.